Windows 10 en slecht advies

Als er gevraagd wordt een artikel te schrijven over Windows 10 heb ik mijn twijfels. Er is al zoveel over Windows 10 geschreven dat ik mij afvraag wat ik überhaupt kan toevoegen. Als ik het Internet op ga vind ik veel artikelen. Veel goede artikelen maar ook een flink aantal met slecht advies. Software van derden in de vorm van Registry Cleaners, Driver Update Software, Disk Cleaners, Defragmentatie tools, Firewalls, Back-up Software, enzovoort.

Dit komt overeen met datgene wat ik regelmatig bij mensen thuis aantref op de Windows 10 machines. Zo kwam ik onlangs over de vloer bij een familie met drie laptops en twee desktop computers. Allemaal voorzien van een enorme hoeveelheid optimalisatie en beveiligingssoftware in de vorm van disk cleaners, firewalls van derden, browser extensies geïnstalleerd door de virusscanner, defragmentatie tools van derden, enzovoort. Licentiekosten voor al deze onnodige software; 600 euro per jaar! (120 euro per machine per jaar). De machines draaiden aanzienlijk langzamer door het gebruik van deze veelal resident draaiende software en op een van de laptops was de SSD (solid state disk) vakkundig om zeep geholpen door dagelijks gebruik van een defragmentatie tool.

Veel van dergelijk software wordt aangeprezen in computertijdschriften en online artikelen met als enige doel het genereren van geld. Denk hierbij aan reclame‑inkomsten en softwareproducenten die betalen voor het promoten van hun software. Ook sommige computerreparatie services en computerwinkels maken zich hier schuldig aan. U heeft eigenlijk een betere virusscanner nodig of een ander defragmentatie tool. En, goh, toevallig... Laten zij die nu net verkopen!


Windows 10 automatisering, beveiliging en ingebouwde tools.

Windows 10 is geautomatiseerd. Functies als defragmentatie (bij HDD), trim (bij SSD) en schijfopruiming worden frequent automatisch uitgevoerd. Gebruiker interactie is hierbij niet nodig. Op het gebied van beveiliging komt Windows 10 met Windows Defender (virus en malware scanner) een uitstekende firewall en een aanzienlijk aantal maatregelen om Windows 10 veiliger te maken. Ook zijn veel tools standaard ingebouwd en is er meestal geen reden deze te vervangen door commerciële equivalenten.

Hieronder een beschrijving van software die beter niet gebruikt kan worden en software waarbij beter eerst kan worden uitgezocht of deze meerwaarde levert voordat er geld aan licenties uitgegeven wordt.

Registry Cleaners

Het Windows register is een enorme database waarin applicaties en systeemcomponenten configuratiegegevens opslaan en ophalen. Het register bestaat uit honderdduizenden registraties. Deze gegevens zijn essentieel voor de werking van Windows, toepassingen en services die op Windows worden uitgevoerd. Als een nieuwe applicatie wordt geïnstalleerd betekend dit nieuwe registraties in het register. Wordt een applicatie gedeïnstalleerd dan is er een goede kans dat deze registraties in het register achterlaat. Over de jaren heen betekend dit meestal tientallen en af en toe honderden ongebruikte registraties. Een registry cleaner scant het register en verwijderd registraties die verouderd zijn. Registry cleaners beweren vaak ook beschadigde registraties te elimineren en register corruptie te voorkomen. Wat registry cleaners ook beweren het systeem wordt hier niet beter van en niet sneller, zelf geen milliseconde. Wat een registry cleaner wel kan doen is een risico voor het systeem vormen door registraties weg te halen die het zou moeten laten staan, en daarmee applicaties onstabiel of onbruikbaar maken, of, in het ergste geval, een systeem wat niet meer opstart.

Driver update software

If it ain’t broke, don’t fix it! (als het niet kapot is, ga het dan niet repareren!).
Een driver is een stukje software dat er voor zorgt dat applicaties, het systeem en hardware met elkaar kunnen communiceren. Denk hierbij aan chipsets op het moederbord, printers, videokaarten, geluidkaarten, enzovoort. De meeste drivers voor essentiële hardware worden bij installatie door Windows 10 geïnstalleerd. Als nieuwe hardware op een al bestaande installatie wordt geïnstalleerd download en installeert Windows 10 in de meeste gevallen zelf de juiste drivers. In het geval dat Windows 10 een driver niet kan vinden is het meestal genoeg om naar de site van de maker van de hardware te gaan om de juiste driver te downloaden en te installeren. Een goed draaiend systeem heeft nooit driver updates nodig. Één uitzondering; hardcore gamers kunnen er baat bij hebben om de drivers van de videokaart regelmatig te updaten via nieuwe drivers aangeboden op de site van de chipset fabrikant of via de automatische update service van de fabrikant. Maar de meeste hardcore gamers zijn techneuten die weten wat ze doen. Voor de rest van de wereld geldt; draait het systeem goed, ga dan geen drivers updaten. Je loopt altijd het risico een goed draaiend systeem te degraderen naar een niet meer goed draaiend systeem, of, in het ergste geval, een helemaal niet meer draaiend systeem. Als test installeerde ik driver update software op een van mijn Windows 10 machines (30 euro per jaar voor één licentie!). De driver update software gaf na het systeem gescand te hebben aan dat het 11 drivers wilde downloaden en vervangen. Het betrof een virtuele machine!!! Driver update software is een scam. Niet downloaden, niet voor betalen, en nooit gebruiken!

Disk cleaning tools

Het opruimen van overbodige bestanden in %TEMP% directory's is onder Windows 10 geautomatiseerd. Ook hier is gebruiker interactie niet nodig en handmatige acties zijn zelfs onverstandig. Windows 10 weet welke bestanden het kan verwijderen en welke moeten blijven staan. Mocht je zelf overbodige bestanden willen verwijderen dan heeft Windows 10 hier een tool voor aan boord. Neem een kijkje hier en hier voor de officiële documentatie van Microsoft. De bij Windows 10 geleverde tools voor schijfopruiming zijn net zo goed als als de tools voor schijfopruiming van derden, én veiliger. De vaak betaalde tools voor schijfopruiming zijn een scam. Mocht je, na het verwijderen van overbodige bestanden met de officieel bij Windows 10 geleverde tools, en misschien ná het verwijderen van een berg overbodige video en audio bestanden e.d. nog schijfruimte te kort komen denk dan eens na over een andere oplossing. Vraag eventueel een deskundige IT‑er.

Firewalls

De primaire functie van een firewall is het blokkeren van ongewenste inkomende connecties waar je zelf niet om gevraagd hebt. Een firewall kan bijvoorbeeld toegang tot netwerkbestanden en andere diensten toestaan wanneer de computer verbonden is met een thuisnetwerk, maar niet wanneer deze verbonden is met een openbaar WiFi netwerk in een publieke omgeving. Een firewall helpt verbindingen met potentiële kwetsbare diensten te blokkeren en controleert de toegang tot netwerkdiensten en andere soorten diensten die alleen toegankelijk zijn op vertrouwde netwerken.

Hieronder een overzicht van de status van de firewall op mijn Linux machine:

robbert-van-meulen@msi-linux:~$ sudo ufw status verbose
[sudo] password for robbert-van-meulen:
Status: active
Default: deny (incoming), allow (outgoing)

Zo simpel is het. De firewall doet exact wat het hoort te doen.

De firewall meegeleverd met Windows 10 is een uitstekende firewall die precies doet wat hij moet doen. De firewall doet zijn werk op de achtergrond. Geen opdringerige notificaties en zelden pop‑ups met vragen zoals “wil je dat Windows firewall deze verbinding blokkeert of toelaat?” Veel mensen zullen zich niet eens bewust zijn van de aanwezigheid van de firewall. Waarom de Windows 10 firewall vervangen door een betaalde firewall van derden? Ik weet het niet.Windows 10 Back-up
Back-up software

Ik kan de keren niet meer tellen. Een zwaar beschadigde harddisk met foto’s en video’s van emotionele waarde. Back‑up? Nee, die is nooit gemaakt. Kosten voor het herstellen van data kan, als het überhaupt nog mogelijk is, oplopen van 60 tot over de 600 euro. Windows 10 biedt een scala van ingebouwde solide back-up tools voor thuisgebruik. Kijk hier voor een deel officiële documentatie van Microsoft. Behalve wat er in deze documentatie wordt besproken is er nog veel meer mogelijk met de ingebouwde back‑up tools. Zodat, mocht er iets mis gaan, de schade beperkt‑blijft. Back‑up‑oplossingen van derden zijn in de meeste gevallen weggegooid geld. Gebruikt de back‑up oplossingen die Windows 10 biedt, die zijn net zo goed. Lukt het zelf niet met de ingebouwde back‑up tools van Windows 10? Haal er een deskundige IT‑er bij. Die is in de meeste gevallen het geld dubbel en dwars waard. En met de wetenschap dat, mocht er iets mis gaan, al die onvervangbare foto’s en video’s toch veilig zijn, slaap je misschien een stukje beter.Windows Defender
Antivirusscanners

Virusscanners doen meer dan alleen maar identificeren, tegenhouden en verwijderen van virussen. De virusscanner probeert ook te beschermen tegen malware zoals computerwormen, keyloggers, gijzelsoftware e.d. Windows 10 komt standaard met een virusscanner; Windows Defender. Windows Defender is een prima virusscanner voor normaal dagelijks gebruik. Ben jij iemand die regelmatig software download vanaf torrent‑ of downloadsites dan is het misschien de moeite waard om te overwegen te betalen voor een commerciële virusscanner. Maar zelfs de beste virusscanner beschermt niet tegen alle malware. Commerciële virusscanners komen onder namen zoals; Total Security Multi‑Device, Security Premium, Internet Security Suite, enzovoort. Commerciële virusscanners installeren meestal niet alleen een virusscanner maar ook browser extensies, ze vervangen de firewall door een eigen firewall en nog veel meer. In bijna alle gevallen onnodig omdat Windows 10 zelf al een heel scala van beveiligingsmaatregelen heeft geïmplementeerd. Het enige wat al deze uitbreidingen doen is het systeem trager maken en een vals gevoel van extra veiligheid geven. Dus voordat je tot aankoop van een commerciële virusscanner overgaat overweeg eerst of je deze echt nodig hebt. Windows 10 in combinatie met Windows Defender levert in veel gevallen voldoende bescherming.